Kenia, niets is onmogelijk voor hen die willen

Van 20-28 februari zijn Erwin Jansen en Harald Bant, de eigenaren van het ESP Centrum voor de twaalfde keer naar Kenia afgereisd. In samenwerking met de organisatie MYSA in Kenia leiden zij mensen op in de sloppenwijken van Nairobi: de mathare. De vijfweekse opleiding leidt de studenten op tot de titel MYSA Physiotrainer. De opleiding heeft drie doelen: EHBO activiteiten bij acute sportletsels te verzorgen, preventietrainingen bij voetbal uit te voeren en het aanleren van de basisprincipes van diagnostiek en revalidatie bij acute sportletsels.

Een spannende week stond hen voor de boeg: de studenten die ze de afgelopen twee jaar hebben opgeleid hadden examen, het moment suprême. Donderdag was de dag van de examenvoorbereiding, vrijdag vonden zowel de theorie- als praktijk examens plaats. De studenten hebben de verwachtingen overtroffen. Prachtige resultaten van zeer gemotiveerde studenten. De diploma uitreiking was dan ook een waar feest voor allen.

Op de zaterdag stond Erwin en Harald een grote verrassing te wachten. Onder valse voorwendselen hadden ze een afspraak in de bibliotheek die in het verleden door de stichting union Friends for MYSA in de sloppenwijken is gebouwd. Wat bleek? Het lustrum van de bibliotheek werd gevierd. Erwin en Harald hebben vijf jaar geleden de bibliotheek officieel geopend, een groot feest destijds die nu werd herhaald. Mooie toespraken, prachtige optredens van de kinderen en een indrukwekkende taart maakte het geheel tot een waar festijn. Een dag om nooit te vergeten.

Samuel Musembi, een jonge man uit Kenia vertelde Erwin en Harald op hun eerste reis naar Kenia het volgende: “don`t give me the Fish but teach me how to Fish and I Fish forever”. Dit is het motto wat Erwin en Harald hanteren: breng kennis en kunde en zij kunnen zelf zorg dragen voor hun levensonderhoud. Na de eerste opleiding zei een student tegen hen: jullie hebben ons leren vissen echter… We hebben nog geen hengel. Dat was de aanleiding voor het realiseren van fysiotherapie ruimtes en alle daarbij behorende materialen. In de afgelopen week is de hengel gerealiseerd: de eerste behandelruimte is klaar, alle materialen zijn gekocht, de studenten kunnen vissen.

Met vol elan zijn ze aan de slag gegaan met als doel: de opzet van een eigen MYSA Physiotrainer praktijk, zoals gezegd, Nihil Volentibus Arduum: niets is onmogelijk voor hen die willen.